banner-website.jpg

programma 2019

 
 

Locatie & programma:

 

Volg bij voorkeur de aangeduide richting. Zo vermijd je opstoppingen in de nauwe straatjes.

1. Nagloed | Schoolproject o.l.v. De Batterie

2. Valerius in Fluo | Jan Franssen

3. Muziek Onder de Toren

4, 6 en 10. Vuurinstallaties | Showflamme

5. Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk | Orgelconcert

5. Kerk uitgelicht | MDM Productions

6. De Op-Lichters | ‘t Brugs Vertelcollectief

7. Tierra & Fuego | Part-A-Fou

8. Muziek in de schuur | Eva & Lies

9. Oya en de dwaallichtjes | Zazzu en DRAAD- Poppentheater

11. tVaartje, de creatiefste tuin | concerten Timeless en 50Below

12. Light my fire | Sammy Slabbinck en Jasper van het Groenewoud

Wandelende act: Het Lichtkoor - Cantores

 

programma:

 

1. Nagloed | Schoolproject o.l.v. De Batterie

Doorlopend– Stedelijke basisschool Ter Poorten

Beleef een nagloed van het bruisende schoolleven in Ter Poorten. Oplichtende gezichten en spelende schimmen vullen de speelplaatsen, de toegangspoort onthult de gevoelens waarmee iedereen dagelijks de school betreedt. De drie installaties zijn het resultaat van lichtexperimenten van de leerlingen onder begeleiding van De Batterie.

Opgelet: Toegang ENKEL via de hoofdingang Stationsstraat 25 en uitgang via de sportterreinen.

De Batterie


3. Muziek Onder de Toren

In het hart van het dorp, Onder de Toren, kan je vanop een van de gezellige terrasjes of gekluisterd aan het podium wegdromen bij rustige luisterconcerten.

21.15 - 22.15: LIES & JEROEN

Lies en Jeroen brengen met hun haarfijne samenzang en akoestische gitaren Nederlandstalige luisterliedjes van eigen makelij. Kortstondig gerijpt, maar diep geworteld.

Lies & Jeroen

22.30 - 23.30: SANG DURDO

Sang Surdo: een vader die met zijn dochter en zoon het muzikale bloed laat stromen door velden vol soul, Franse chanson en Braziliaanse bossa. Michiel, Thomas en Helena brengen een mix van eigen nummers en liedjes die hen inspireren en meerstemmig één maken.


5. Kerk uitgelicht | MDM Productions

Doorlopend – Lichtinstallatie

Doorgaans zetten we mooie gebouwen ‘in’ de spotlights. Deze keer schijnt het licht van binnen uit de kerk. Het majestueuze gebouw zal stralen.

MDM-Productions


6. De Op-Lichters | ‘t Brugs Vertelcollectief

Doorlopend – Oude pastorietuin - Verhalenvertellers


Tijdens het Lichtfeest in Lissewege komen de op-lichters als geroepen. Deze Brugse vertelgroep, met de officiële naam ‘t Brugs vertelcollectief, laat volop zijn licht schijnen op de heldhaftige, magische en ondeugende verhalen uit het witte dorp. Wat is er met het arme zustertje Franciska gebeurd, dat ze zo’n klein zerkje kreeg op het Lisseweegse kerkhof? Hoe verdiende ridder Willem van Saeftinghe zijn bronzen beeld onder de toren? Wie was de klungel van het dorp en zorgt nog steeds voor hilariteit alom? Welke andere straffe verhalen zitten in dit dorpsleven verborgen? Kom luisteren en laat de roemrijke verhalen je helemaal op-lichten.

’t Brugs Vertelcollectief


9. Oya en de Dwaallichtjes | Zazzu en DRAAD-Poppentheater

Doorlopend met afwisselend de dwaallichtjes - Weide B&B Lisdodde - ingang via Jakob Reyvaertstraat Installatie en performance

Wanneer de avond valt, lichten honderden fonkelende rozen op als een feeëriek veld. Met wat geluk merk je daartussen de dwaallichtjes op. Ze worden weleens bescouwd als lichtjes van de duivel, die reizigers van het rechte pad afleiden … Of zijn het teruggekeerde vredige zieltjes die vragen om een belofte te vervullen?

Zazzu


12. Light my fire | Sammy Slabbinck en Jasper van het Groenewoud

Doorlopend Live videokunst - Stationsstraat 10

De brugse surrealistische collage-artiest Sammy Slabbinck maakt zijn hedendaagse versie van de collagekunst met beeldmateriaal uit de jaren 50 en 60. Het resultaat is nu eens geestig, dan weer onheilspellend. Zijn kunst wordt geprezen in The New Yorker en The Telegraph en hij kreeg een internationaal podium toen hij de hoes ontwierp van Leonard Cohens allerlaatste plaat, You Want It Darker. Samen met videograaf Jasper van het Groenewoud en met wat onbedoelde hulp van de Lichtfeest Lissewege bezoekers brengt Sammy zijn collages tot leven.

Sammy Slabbinck


2. Valerius in Fluo | Jan Franssen

Doorlopend – Installatie langs het Valerius de Saedeleerpad / Lisseweegs Vaartje

Beeldend kunstenaar Jan Franssen houdt van fluo en blacklights. Hij laat zich voor Lichtfeest Lissewege inspireren door de landschapsschilder Valerius De Saedeleer (1876-1941), naar wie het wandelpaadje langs het Lisseweegs Vaartje is vernoemd. De Saedeleer wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren van de eerste kunstenaarsgroep van de Latemse school.


4, 6 en 10. Vuurinstallaties | Showflamme

Doorlopend – Onder de Toren, oude pastorietuin en Lisseweegs Vaartje

Al twintig jaar bedenken en bouwen Pierre D’haenens en Sophie Miny van Showflamme prachtige vuurinstallaties. Op het plein Onder de Toren (4) en aan de kerk staan de grote Mobile Kanji en twee Vague-installaties. Het Lisseweegs Vaartje (10) baadt in een gloed van drijvende kaarsen en in de oude pastorietuin (6) vind je stemmige vuureitjes.

Showflamme


5. Onze-Lieve-Vrouwe-Bezoekingskerk | Orgelconcert

Kerk doorlopend open – Orgelconcert: 21u / 21.40 / 22.20 / 23u (Telkens 30 minuten per concert + 10 minuten pauze)

In de indrukwekkende bakstenen 13de-eeuwse kerk van Lissewege kan je doorlopend genieten van de orgelconcerten door huisorganist Francky Segaert en twee korte concertjes met het wandelende koor van Cantores (zie verder).

OLV-Bezoekingskerk


7. Tierra & Fuego | Part-A-Fou

21u35 / 22u25 / 23u15 (telkens 20 minuten) - Parking achter de kerk / Jakob Reyvaertstraat Vuurperformance

In deze vuurshow ontmoeten man en vrouw elkaar. Een universeel verhaal over liefde: aantrekking en afstoting, confrontatie en tederheid, verwarring en versmelting. Een passioneel verhaal met een sterk staaltje vuurtechnieken.

Part-A-Fou


8. Muziek in de schuur | Eva & Lies

Doorlopend met enkele pauzes - schuur B&B Lisdodde
Concert

Twee piepjonge sirenes uit Lissewege lokken je met hun innemende stemmen naar de schuur achter de kerk, een paradijselijke en mythische plaats. Maak samen met hen een muzikale reis op de tonen van ingetogen eigen songs en jazzy covers.


11. tVaartje, de creatiefste tuin | concerten Timeless en 50Below

Doorlopend expo en concerten - Lisseweegs Vaartje 28

Achter de grote inrijpoort aan het Lisseweegs Vaartje schuilt belevingscentrum tVaartje, de creatiefste tuin van Vlaanderen. Het grote domein baadt in een gezellige sfeer van kampvuren, minilichtjes en creatieve wonderkunstenaars. Een veertigtal kunstenaars exposeert tot middernacht in speciaal verlichte strandcabines. In de festivaltent kan je vanaf 21u meedansen op livemuziek: op vrijdag bluesy covers met Timeless en op zaterdag de rockcoverband 50Below

tVaartje


Het Lichtkoor | Cantores

Wandelend koor - Start om 21u15 en 22u30 met aansluitend kort slotconcert in de kerk

Een traag stappend koor dat fakkels draagt en stemmig a capella zingt … Een muzikale verstilling trekt door het witte dorp. Het lichtkoor eindigt in de kerk, waar je nog kan nagenieten van enkele liederen. De Brugse korenfamilie Cantores bestaat uit vier actieve koren: Het kinderkoor Primo, het jongerenkoor Twist, het volwassenenkoor Avvio en het ouderenkoor Continuo, onder leiding van Reinhard Andries of Hans Helsen.

Cantores korenfamilie